oogzorg

Oogzorg is een mooi woord en houdt in alles wat nodig is om je ogen in goede conditie te houden. Wat kun je nu zelf aan oogzorg doen? Heb je slecht zicht dan kun je ten eerste eens een bezoekje aan de opticien afleggen voor een oogmeting. Blijkt dan dat je een sterkte nodig hebt dan kun je kiezen voor een bril, lenzen of in sommige gevallen voor ooglaseren.

De meeste mensen kiezen voor lenzen omdat ze een bril niet mooi vinden of omdat ze ooglaseren te eng vinden of omdat het niet gaat vanwege de sterkte. Met hoge sterktes en hoge cilinders kiest met vaak voor harde lenzen en deze worden aangemeten door een contactlensspecialist of optometrist. Bij de meest gangbare sterktes ligt de keuze voor zachte lenzen voor de hand, want zachte lenzen zitten vaak lekkerder dan harde lenzen.

Kiest men voor zachte lenzen dan kan men kiezen uit daglenzen, weeklenzen, maandlenzen en jaarlenzen. Jaarlenzen werden vroeger zeer veel verkocht, maar tegenwoordig niet meer zoveel omdat deze lenzen vaak gedurende het jaar dicht gaan zitten met vuil, vet en eiwit. Hierdoor zitten deze lenzen naar enige tijd niet lekker meer en laten ze bovendien nog te weinig zuurstof door. Lenzen dienen namelijk voldoende zuurstof door te laten om het hoornvlies van het oog te voorzien van zuurstof, laat de lenzen niet voldoende zuurstof door dan kan er vaatingroei ontstaan met alle gevolgen van dien.

Beter is het dus om voor maandlenzen, weeklenzen of daglenzen te kiezen omdat vervanging van het paar lenzen veel korter op elkaar is dan dat dit bij jaarlenzen is. Het mooiste is dat je eigenlijk voor daglenzen kiest, want bij daglenzen zet je gewoon elke dag een nieuw setje lenzen in. Dit houdt dus in dat je elke dag een setje lenzen draagt dat voldoende zuurstof naar het oog doorlaat. Bovendien krijgt eiwit niet de kans om aan de lenzen te hechten omdat je ze dus dagelijks vervangt, hiermee heb je dus ook elke dag super scherp zicht en een lens die erg fijn is om te dragen omdat het lensoppervlak zo glad blijft.

Wil je lenzen bestellen dan is het ook belangrijk om je ogen goed te verzorgen en dit houdt in dat je je ogen goed moet bevochtigen met oogdruppels als deze te droog worden. Ook je oogleden reinigen met bijvoorbeeld Blephaclean doekjes dit kan voor velen een uitkomst zijn tegen droge ogen omdat je zo de kliertjes weer een stimulatie geeft om het juiste vet te produceren.